top of page
Foto van schrijverRichard

Spelen met vuur

Bijgewerkt op: 15 okt 2022

Achter wonen op wielen zit natuurlijk een idee. Naast een duurzaam leven is dat het idee van FIRE (Financially Independent Retire Early). De basisgedachte hierachter is om een (groot) deel van je inkomen je besparen en dit te investeren zodat dit uiteindelijk passief inkomen oplevert. Dus inkomen waar je niets voor hoeft te doen. Als je Financieel onafhankelijk bent wil dat niet perse zeggen dat je moet stoppen met werken maar het voelt toch heel anders als je alleen dat gaat doen wat je leuk vindt, je hebt het geld tenslotte niet perse nodig om van te leven.

Een groot vooroordeel over FIRE is dat je dan wel een heel hoog salaris moet hebben om zoveel opzij te kunnen zetten. En natuurlijk helpt het enorm wanneer je een dusdanig salaris hebt, dat je 50% daarvan kan gebruiken om te sparen of bijvoorbeeld je huis af te lossen. Het idee van FIRE is echter juist dat je genoegen neemt met minder. Ooit ben je misschien wel als student op kamers gaan wonen met alle beperkte kosten die daarbij hoorden. Vervolgens krijg je een vaste baan en neem je een groter appartement. Dan komt er een partner en misschien wel kinderen dus is een ‘grote mensenhuis’ noodzaak. Je uitgaven groeien dus mee met het stijgen van de inkomsten.


"Van geld dat we niet hebben kopen we dingen die we niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die we niet eens kennen."

Bij FIRE blijf je misschien wel in een huis wonen met de omvang van de studentenkamer, of je huurt samen iets met een vriend of vriendin, of je gaat bijvoorbeeld wonen in een camper…. Je uitgaven blijven dan, op de inflatie na, gelijk terwijl je in de loop der jaren wel meer gaat verdienen. Al deze extra inkomsten investeer je zodanig dat dit uiteindelijk een passief inkomen genereert.


Er zijn veel voorbeelden van mensen die op hun 40e of zelfs op hun 30ste al financieel onafhankelijk zijn. Het is echter wel een hele bewuste keuze. Je moet dit echt willen. Om te beginnen met FIRE zou je de volgende stappen kunnen volgen:


1 Wat is je vermogen?

Bereken hoeveel bezittingen je hebt. Neem de ‘dagwaarde’ van alles wat je hebt en trek daar alle schulden vanaf. Heb je een eigen huis dan kan je je huis laten taxeren en trek daar dan de resthypotheek vanaf. Nu weet je hoeveel vermogen je nu al hebt.


2 Hoeveel geef je uit?

Bereken hoeveel je maandelijks of jaarlijks uitgeeft en spaart. Zelf hou ik maandelijks in een excel bestand precies bij hoeveel ik uitgeef. Voor de boodschappen heb ik een aparte rekening waar ik elke maand een bedrag op stort waar ik het mee moet doen. De vaste lasten staan allemaal in het Excel bestand. Zeker de bedragen die maar jaarlijks worden bijgeschreven (vakantiegeld) of jaarlijks worden afgeschreven (bij mij bijvoorbeeld verzekeringen) heb je zo toch goed in het oog. Om te beoordelen of je veel uitgeeft, kan het Nibud misschien erg handig zijn.


3 bespaar op je dagelijkse uitgaven

Er valt over het algemeen veel te besparen op de dagelijkse uitgaven. Heel veel relatief kleine bedragen tellen stiekem over een jaar tijd behoorlijk op. Voorbeelden hiervan zijn: Uit eten, abonnementen op sportschool of tijdschriften, onnodige etenswaren, snoep, drank en kleine (voordelige) dingetjes die o zo handig lijken. Veel mensen zijn vandaag de dag bijna koopverslaafd door webshops. Zet eens een tijdje alle dingen die je online wilt bestellen in je winkelmandje en laat het daar drie dagen staan. Wil je het na die drie dagen nog steeds zo graag?


4 Huisvesting, vervoer en eten

De grote drie! Dit zijn doorgaans de drie categorieën waarop je het meeste kan besparen en dus de grootste impact maken. Zoals ik hierboven al schreef: ga een stuk kleiner wonen of neem een huisgenoot. Ga in een tiny house wonen, doe afstand van je auto. Bijna iedereen weet wel dat een auto een hele slechte investering is maar toch heeft bijna iedereen zo’n ding. Er zijn tegenwoordig veel oplossingen om niet helemaal afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. En tenslotte, ga niet uit eten en koop eens wat vaker van de onderste plank van de supermarkt.


5 Zorg ervoor dat je spaargeld voor jou werkt

Ben je zover gekomen dat je serieus geld overhoudt, verdiep je dan in manieren waarop je geld voor je gaat werken. Een spaarrekening werkt op dit moment niet. Ondanks dat de hypotheekrentes omhoog aan het gaan zijn, lijken ze de spaarrentes nog even vergeten te zijn. Denk je je spaargeld niet snel nodig te hebben dan is je hypotheek aflossen of beleggen misschien een hele goede keuze.


6 Verhoog je inkomen

Naast besparen van kosten kan je natuurlijk ook kijken of je je inkomen kan verhogen. Er is op dit moment een enorm tekort aan medewerkers in bijna elke branche. Kijk dus eens om je heen en kan je elders voor hetzelfde werk meer verdienen? Of kan je iets bijverdienen naast je werk? Er kan soms, zeker in deze digitale tijd, meer dan je denkt.


7 Zoek een fire gemeenschap

Heb je wel eens gehoord dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen die het dichtste om je heen staan. Zijn je beste vijf vrienden aardige lui die graag een hapje met je gaan eten buiten de deur, elke drie jaar een nieuwe auto kopen, merkkleding dragen en kerst elk jaar uitbundig vieren dan is de kans groot dat je zelf ook min of meer zo bent. Bevind je je onder een groep mensen die allemaal in een tiny house wonen en hun kleding bij de tweedehands winkel kopen dan is de kans groot dat je hier zelf ook steeds meer oren naar gaat krijgen en deze levensstijl langzaamaan over gaat nemen.

Oke, even voor de duidelijkheid! Ikzelf leef niet helemaal 100% volgens bovenstaande regels. Verre van dat zelfs. Sinds ik de regels ken, denk ik echter wel veel bewuster na over of ik iets nu echt wel nodig heb of niet. Woon ik inmiddels in een Tiny, tiny house en bespaar op die manier veel geld. Ik verdiep me in hoe ik het geld wat ik nu overhoud zo goed mogelijk voor me kan laten werken.

Tot slot….

Ik kan me heel goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog denkt dat je volgens deze levensstijl niets meer mag. Je jezelf alle luxe en levensplezier ontneemt voor later terwijl je helemaal niet zeker weet of er wel een later is. Dit is zeker niet de bedoeling. Je bepaalt natuurlijk alles helemaal zelf. Wil je 5 jaar eerder stoppen met werken of 10 of 20 jaar? Realiseer je alleen dat het heel goed mogelijk is om financieel onafhankelijk te worden, ook als je geen dik salaris hebt.

Kernwaarden

De kunst is in mijn ogen om die dingen te blijven doen die echt bijdragen aan je geluk nu op dit moment en de andere dingen te laten. Hoe je er achter komt van welke dingen je nu echt gelukkig wordt: bepaal net als ik je kernwaarden. Alle keuzes die ik maak toets ik aan deze kernwaarden. Hoe ik dat gedaan heb lees je in een volgende blog.


Voor meer inspiratie ik heb de volgende boeken gelezen:

Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

804 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Interessant concept FIRE, had er nog niet eerder van gehoord.

Voor onze uitgaven gebruik ik een app van de bank, dan kun je ook precies zien wat je uitgaven zijn en kun je limieten instellen.

Dank voor het delen in ieder geval, het zet mij weer aan tot beter nadenken over uitgaven, sparen, pensioen en een kleiner huis (als de markt het toelaat) ;)

Like
bottom of page